Dančí kýta s kořenovou zeleninou a bylinkami

Každý správný myslivec ví, že jedním z nejchutnějších mas je právě to dančí. Pochoutek, co z něj můžete připravit, je opravdu hodně. My jsme zapátrali ve starých královských kuchařkách a našli pro vás recept na výtečnou dančí kýtu s kořenovou zeleninou a bylinkami. Jak na ni?
Připravte si:
- Dančí kýtu (asi 1 kg)
- Červenou cibuli (1 až 2)
- 2 petržele
- 3 mrkve
- 100 g sádla
- Masový vývar
- něco na dochucení: sůl
- ... a bylinky: drcený jalovec, drcený růžový pepř, snítku tymiánu a snítku rozmarýnu
A jdeme na to:
Dančí kýtu nebo plec nakrájejte na větší kostky, osolte a okořeňte směsí drceného jalovce a růžového pepře. Nechejte chvilku odležet a mezitím si očištěnou mrkev, petržel a cibuli nakrájejte na hrubší úhledné kousky.
Na rozpáleném sádle orestujte zeleninu dozlatova, přidejte snítku tymiánu a rozmarýnu, opečte společně s masem, podlijte horkým masovým vývarem a duste doměkka.
Jako přílohu doporučujeme kroupy orestované na másle s trochou čerstvé petrželky. Na závěr doporučujeme doplnit například brusinkovou omáčkou, kterou nepokazíte žádný zvěřinový pokrm.