Kančí se šípkovou

Chcete v kuchyni sáhnout po mase, co chutná stejně skvěle jako vepřové, jen je méně tučné? Zkuste kančí, které je svou barvou i chutí dokonce mnohem výraznější. Nejčastěji si na něm pochutnáváme ve spojení se šípkovou omáčkou. Jak ale na ni?
Připravte si:
- kančí plec (asi 1 kg)
- 2 dcl červeného vína
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- šípkovou zavařeninu (použít můžete i hrst sušených šípků)
- lžíci hladké mouky
- sádlo
- něco na dochucení: cukr, citron, ocet a sůl
- ... a pár bylinek: špetku tymiánu, skořice a hřebíčku
A jdeme na to:
Kořenovou zeleninu nastrouhejte a zarestujte společně s cibulí na rozpáleném sádle. Přidejte ocet a nechte odpařit.
Kančí plec opracujte, zbavte tuku, opláchněte, osolte a ze všech stran opečte na zeleninovém základu.
Podlijte vínem a nechte částečně odpařit. Pro silnější chuť přilijte asi 2 dl silného vývaru. Přidejte tymián a ostatní bylinky a duste doměkka.
Vyjměte maso a koření, omáčku propasírujte a vmíchejte šípkovou zavařeninu. Přiveďte k varu a případně ještě nařeďte menším množstvím vývaru. Dochuťte citronem, solí, cukrem a bylinkami a na závěr zaprašte hladkou moukou.
Maso nakrájejte na plátky a přelijte přecezenou omáčkou.
Na talíři to kanci se šípkovou sluší třeba s houskovým knedlíkem nebo kroketami. Dobrou chuť!