Škvarkové pagáče
Brambory, chleba nebo knedlíky jsou už někdy nuda. Přikousněte tentokrát k masu něco neotřelého, třeba přílohy z české zabijačky. 😋🐷 Je libo třeba tradiční škvarkové pagáče?

Co budete potřebovat?
🍚 600 g hladké mouky
🥩 250 g škvarků
🥛 200 ml mléka
🧊 30 g droždí
🐖 100 g sádla
🥚 2 žloutky a vejce na potření
🧂 2 lžíce cukru a sůl
Jak na to?
Nejdříve si připravte kvásek. Mléko o pokojové teplotě smíchejte s cukrem a trochou mouky a rozdrobte do něj droždí. Lehce promíchejte a nechte vzejít kvásek (asi 15 minut).
Mezitím si pokrájejte škvarky (polovinu najemno a polovinu nahrubo) a rozpusťte sádlo.
Do mouky přidejte sůl, žloutky, kvásek a zchladlé sádlo a vypracujte těsto. Pak do něj zapracujte i najemno nakrájené škvarky.
Těsto nechte kynout na teplém místě asi hodinu. Během kynutí můžete občas propracovat.
Těsto vyválejte, přisypte na něj zbylé škvarky, přehněte a znovu rozválejte na tloušťku 1 cm.
Z rozváleného těsta vykrajujte kolečka o průměru asi 5 cm. Před pečením je nechte ještě 15 minut nakynout.
Potřete rozšlehaným vejcem a pečte 15–20 minut v troubě rozehřáté na 190 °C.
Dobrou chuť!