Štěpánská pečeně
I my řezníci si už pořádně užíváme Vánoce. A jak jinak než u dobrého masa. Připravili jsme si pro vás recept na sváteční štěpánskou pečeni z výborného hovězího zadního.

Co budete potřebovat?
🥩 1 kg hovězího zadního
🥚 3–4 vařená (klidně ale i trochu nedovařená) vejce
🥓 150 g špeku
🐖 3 lžíce sádla
🍚 lžíce hladké mouky
🥟 3 cibule
🐮 1 l hovězího vývaru
🍅 lžíce rajčatového protlaku
🌿 bylinky: nové koření, bobkový list
🥗 a něco na dochucení: sůl a černý pepř
A jdeme na to!
Nejdřív naplňte a prošpikujte maso. Do kratší strany hovězího prořízněte díru a naplňte rozkrojeným vejcem. Ve směru řezu vytvořte malé kapsy a přidejte asi 100 g pokrájeného špeku. Svažte provázkem, osolte a opepřete.
V kastrolu rozpalte sádlo a dozlatova na něm opečte maso, dejte bokem. Na šťávě orestujte cibuli a zbylý špek a přidejte bobkový list a nové koření.
Vše zaprašte moukou a případně přidejte trochu rajského protlaku.
Do hrnce vraťte maso, zalijte vývarem a chvíli vařte. Kastrol přiklopte pokličkou a vložte do rozehřáté trouby. Duste doměkka asi 2 hodiny.
Maso vyndejte z kastrolu, výpek povařte a propasírujte. Na závěr vmíchejte studené máslo a dochuťte.
Tuhle laskominu si dejte s houskovým knedlíkem nebo několika kopečky rýže.